Het Groene Schoolplein
Maart 2021 werden door enthousiaste kinderen en ouders de eerste paar honderd saaie grijze vierkante stoeptegels uit het schoolplein gehaald. Het vormde de opmaat naar een groener schoolplein. Hiermee waren we de eerste school in Woerden die echt aan de slag ging met minder tegels en meer groen op het plein. Na een aantal brainstormsessies met kinderen, stamgroepleiders en ouders lag er een ambitieus ontwerp. Het doel was om de kinderen een meer uitdagende, groene, natuurlijke en avontuurlijke plek te bieden waar ze in een veilige omgeving kunnen spelen, klimmen, klauteren, zich verstoppen, zich kunnen verwonderen en ontdekken.
Tegels eruit, groen erin
Tijdens een aantal klusdagen toverden kinderen en ouders het betegelde plein om tot een ruimte die kinderen een evenwichtigere balans biedt tussen ontdekken in het groen, het spelen op attractieve speeltoestellen, ruimte om te rennen, voor balsporten en andere spelvormen. Er werden onder andere borders uitgebreid met struiken waar kinderen tussendoor kunnen rennen en zich achter kunnen verstoppen. Een uitdagend klimparcours werd gecreëerd door houten evenwichtsbalken en stapelementen. Voor de kleuters werd een buitenkeuken gemaakt met kruidentuin om tussendoor te struinen en een grote speelheuvel met zitkuil en zandbak.
Groot effect op de kinderen
De stamgroepleiders zagen direct verschil in spel op het vergroende plein: de diversiteit in spelvormen is groter, kinderen gebruiken meer fantasie in hun spel, ze dragen zorg voor de planten en de bloemen, proeven van de eetbare planten en gaan er ook mee ‘koken’, sommige kinderen rennen actief rond tussen het groen, anderen gebruiken het om zich even terug te trekken.
Werkgroep Groen Schoolplein
Wat begon met een lang gekoesterde wens van een stamgroepleider in de onderbouw om een groener en creatiever plein te ontwikkelen, werd opgepakt door een aantal enthousiaste ouders en stangroepleiders. Dit resulteerde in de werkgroep ‘Groen Schoolplein’, die de bestaande en nieuwe ideeën concreet vorm gaf. De werkgroep deed dit in nauwe samenwerking met de kinderen en ouders. Zij werden actief betrokken bij de planvorming. Al deze input leverde een prachtig en realistisch ontwerp op dat gefaseerd is uitgevoerd. Samen met de kinderen onderhoud de werkgroep het groene plein..
Het groene schoolplein kwam tot stand dankzij de genereuze steun van VSB Fonds Woerden, KIEM fonds, Kring Activiteiten Raad en Duurzaam Woerden.