Wat is Jenaplan?

Wat is Jenaplan?

Wat is Jenaplan?

Samen leren spelen werken vieren praten


In het Jenaplanonderwijs staat samen centraal: samen leren, samen spelen, samen vieren, samen praten en samen werken!

Hoe is Jenaplan ontstaan?

Het Jenaplanconcept is ontstaan in Duitsland als een onderwijsvorm waarbij kinderen van verschillende leeftijden in een groep zaten; daarbij een gezinssituatie nabootsend waarin kinderen van en met elkaar leren. In de jaren zestig introduceerde Suus Freudenthal het Jenaplanonderwijs in Nederland. Veel Jenaplanscholen zijn opgericht door ouders, net als De Kring (1970), die op zoek waren naar een andere vernieuwende vorm van onderwijs.

Zelfstandig spelen en leren en begeleid en gestuurd leren wisselen elkaar af.  Keuzevrijheid, met aandacht voor de autonomie en initiatief van de kinderen, is belangrijk. De leerstof wordt ontleend aan de leef- en belevingswereld van de kinderen, wereldoriëntatie staat daarbij centraal.
 
 
Eigen vorm
Het Jenaplan is een open model, elke school geeft er, passend bij de visie, haar eigen vorm aan. Belangrijk zijn wel de twintig basisprincipes, de kernkwaliteiten en de jenaplanessenties en de afwisseling van de in- en ontspannende basisactiviteiten spel, werk, gesprek en viering.


NJPV
De Kring is een door de Nederlandse Jenaplan Vereniging (NJPV) erkende Jenaplanschool. We zijn aangesloten bij deze vereniging en nemen deel aan de Regiobijeenkomsten Utrecht waarin Jenaplanscholen van elkaar leren. Wil je meer weten over het Jenaplan bezoek dan de website.
 
Op de website van de NJPV staan een paar mooie filmpjes over het Jenaplanonderwijs. Je kan ze hier bekijken:
Wat is Jenaplan? 
De driejarige stamgroep
Vragen stellen
Stamgroepwerk
Samen spreken